středa 7. května 2008

Inflace a cena potravin

Inflace je dnes pojem dost zatemněn a proto se proti němu těžce "bojuje". Neměl by se radši vůbec používat, protože si každý představuje pod tímto pojmem něco jiného. Dokud budou lidé věřit ČNB a dalším centrálním bankám a polostátního bankovnictví (viz zákon o bankách) a jejich pseudovědě o inflaci, tak budou věřit, že "inflace" souvisí s cenou chleba nebo ropy, tak bude zle. Novináři už používají nesmyslný termín "potravinová inflace", která je způsobená zvýšením (ba i "šokovým zvýšením") ceny "chleba" . Podobně "ropná inflace". Otázka je, jak by to vysvětlili. To jen ukazuje na ubohost obecně rozšířeného ekonomického myšlení.

Pokud ČNB bojuje s něčím, co samo vytváří, tak je něco špatně a dokonce chce za to pochvalu jak krásně stabilizuje ceny.

Opravdu se jedná o změnu kupní síly. Ta může být způsobená přirozeně větší poptávkou po penězích - lide se snaží více prodávat - nebo nárůstem množství peněz. V prvním případě by se ceny zboží měly snižovat. V druhém případě mají lidi podezřele mnoho peněz, aby mohli téměř VŠECHNO poptávat a tedy zdražovat. Druhý případ je zločin, jedná skupina se zvýhodňuje (legální padělatelé podporovaní veřejným míněním) na úkor těch, kterým se vstupy zdraží dříve než příjmy. Politika ČNB a její opatření stojí na záměrně špatných základech a to na teoriích neutrálních peněz a na tom, že spotřeba je hnací sílou ekonomiky. Ve skutečnosti jsou velmi důležité úspory a jejich investování do kapitálových statků s následným růstem produktivity práce.

A nejen vlastní padělaní peněz, ale i způsob jejich distribuce je nebezpečný. Aby politici mohli navodit pocit, že je hodně úspor a povzbudili výrobu, tak pomocí centrální banky snižují "úrokovou sazbu" na úvěrovém trhu. Investoři mají pocit, že lidi mají úspory - obětovali dnešní spotřeby - a budou si moci kupovat více v budoucnu. Následkem toho nastane jednoho nečekaného dne bolestivá krize zřejmě vedoucí k další světové válce. Nejhorší bude frustrace lidí, kteří si mysleli, že "bohatnou" díky své šikovnosti a svou bídu budou svádět na "systém". Na kapitalismus, který je v tom dost nevinně.

Bankovní rada ČNB chce být nezávislá, to ale znamená, že to co chtějí lidé ji nezajímá a hlavně, jí za padělání nehrozí smažení v oleji jako ve středověku hrozilo padělatelům. Jsou prostě totálně nezávislí nejen na hospodářské situaci a ekonomických teorií a názorech skutečných jednotlivých vlastníků peněz. Jen závislost na vlastním velkém prospěchu na úkor celé společnosti je výrazně veliká.

Závěr: pomůže pouze změnit ústavu a škrtnout část o ČNB a podivné stabilizace (asi státních příjmů). To samé hlavně v USA a EU ale i jinde. Pro začátek by stačilo u nás.

1 komentář:

Horak řekl(a)...

Devalvace koruny je specielní tah jak okrást čs. občany na úkor pár exportních subjektů.ČNB ale neřekne kolik to stojí naše občany.Okrást !!