středa 7. prosince 2011

Zvýšení daní a snížení pracovní doby?


To má být úžasný lék na "krizi". Nevím, zda si dělají mocní legraci nebo jen zkouší lhát a testovat hloupost a lhostejnost ovládaných. Lidí jim to asi zobají z rukou.
Kdyby lékař při těžkém úrazu s velkým krvácení nařizoval přikládání pijavice či pouštění žilou, pak by byl označen za zločince či ignoranta. Jak bude asi v budoucnu označovaná naše vláda lidu?

1) Lidé budou pracovat méně, což je omezení výroby, zvětšení vzácnosti vyrobených statků a tedy jejich zdražení.
2) Zdanění je z hlediska výrobce jen další náklad jako povodeň, požár apod. Opět dojede ke snížení produkce statků všech řádů. Jelikož se zdanění použije na plány několika jednotlivců (vládnoucích stranických klik a lobbistů), selhává funkce státu, který má vytvářet podmínky pro to, aby každý mohl s co nejmenším úsilím dosahovat svých - morálních a zákonných – cílů při respektování poznaných zákonů společnosti.

Vlády vždy omezují výroby, jak krásně popisuje pan Bastiat.

Výsledkem těchto dvou souběžných tendencí uvedených plánů povedou k chudobě, nedostatku. Co s tím udělají nutně neproduktivní vlády? Jsou staré osvědčené prostředky: genocidy, otrocká práce na "hladových" zdech (příprava pro válku), války a socialistické revoluce, ve kterých se konečné přizná barva současných politiků. Vždy hrozí riziko zničení společnosti přátel a návrat k primitivním formám soužití lidí v podobě více méně soběstačných a tedy nutně nuzných, izolovaných tlup.