sobota 27. září 2008

Joseph Stiglitz v Lidových novinách

V Lidových novin se 26.9.2008 objevil překlad rozhovoru s nositelem Nobelovy ceny za ekonomii "Je to zlom. Jak pád berlínské zdí" (http://www.lidovky.cz/je-to-zlom-jako-pad-berlinske-zdi-doe-/ln_noviny.asp?c=A080926_000054_ln_noviny_sko&klic=227770&mes=080926_0). V originále http://www.huffingtonpost.com/nathan-gardels/stiglitz-the-fall-of-wall_b_126911.html je název ještě výmluvnější.

Mě to celé šokuje. Třeba " ... k napravení tohoto problému potřebujeme politické vůdce a tvůrce politik, kteří věří v regulaci..." podle něj totiž dosud regulovali Ti (Greenspan, Volcker), kteří nevěřili regulaci a měli antiregulační postoje. Chce regulovat motivaci, potřebuje "omezovače rychlosti" a hlavně potřebuje komisi pro bezpečnost finančních produktů. Jen zodpovědnost svobodných lidí na trhu mu nějak vypadla z jeho nářku.

Ozval se někdo významný proti tomu blábolu v novinách? Nevím proč dělají problém s vydáváním "Main Kampf" bez komentářů, když tohle rovnou oživuje vůdce milující regulace přímo ze záhrobí. A vše bez patřičného komentáře.
Podle něj je to konec tržního fundamentalismu, neboť prý selhaly nejtržněji orientované instituce a nejtržněji orientovaná ekonomika se hroutí a prosí vládu o pomoc. Co k tomu říci?

I Alfred Nobel by se divil kdo se kryje jeho jménem a jací "odborníci" jsou spojování s jeho jménem. V podstatě je to signál, že tato cena za ekonomii je fraška a je hlavně určena pro etatisty. Však ji taky rozdává švédská centrální banka, nejstarší centrální banka na světě. Tu už reguloval švédská monarcha od roku 1668. Tam jsou určitě jen samí odborníci na manipulaci s měnou.

Co s tím? Vše je v tom článku uvedeno bez důkazů, bez odkazu na literaturu a skutečnosti a je očekáváno, že se tím obhájci svobodného trhu dokola opakovanou argumentací vyčerpají. Tvrdil bych tedy že pan Stiglitz lže a zatemňuje a je šarlatán a jestli je ekonom či dokonce občan, ať ukáže co v něm je. Jak to jen ale udělat, aby opravdu nevzbudil nějako ducha milujícího regulaci?