úterý 31. května 2011

Německo stále pokrokové

Plody Kanta a Hegela zase zlověstně dozrávají. Mocní mezi Němci nechtějí vyrábět energii z jádra. Fakta a osudy mnoha lidí je nezajímají. 

Humanisté na rozdíl od techniků pracují jinak s jistotou. Pro humanisty to znamená "nikdy" nebo "vždy" atd. Tedy jistá bezpečnost podle nich je, že se to nikdy nestane. Zatímco technik ví, že se vždy něco porouchá, nedomyslí, zasáhne vyšší moc. Ví něco o pravděpodobnosti a spolehlivosti a podnikatelé dokonce ví o nákladech pro dosažení nějaké jistoty. Humanisté pouze proklamují bez hlubších znalostí a tím "řeší" problém. Svět vidí lineárně, chaotické systémy, citlivé na vstupní data, nevnímají. Jejich modely jsou neuskutečnitelné, ale podle nich se snaží napravit přírodu i člověka. Nezajímá je skutečnost. Jsou zahleděni do svých představ. Jediné, co je zajímá je to, aby byli populární a lidé je volili jako vůdce a spasitele světa.
Technik ví, že odstranit riziko z činnosti člověka má jediné řešení - odstranit člověka. Humanisté to ví někdy také, naivní lidé nikdy.
Bezpečnost je vlastně "obyčejný" ekonomický statek uspokojující nějakou naléhavou poznanou potřebu a má svou mezní užitečnost. A navíc je člověk jistě smrtelný, takže vždy na něco zemře (i hlady, pokud všechny statky obětují na "jistou" bezpečnost). Riziko jisté smrti jedince, společnosti, sluneční soustavy atd. neodvrátíme. 
Zapomíná se, že pokud my omezíme výrobu, byť i z rozmaru či hlouposti, vždy,většinou někde daleko, určitě umře hlady (to, co není u nás vidět) či  na nemoci (to, co je vidět i u nás, ale není tak chápáno), neboť je právě tím mezním kupcem, který si už nemůže obstarat potřebné další prostředky nutné k přežití.